• WIJ SamenVitaal Breda

Het is gezellig druk in ’t Rondeel aan de Kloosterlaan. Op maandagmiddag geeft Rens van Fit For Life hier gymles. Er zijn 2 groepen en Jaap zit in de eerste groep. Die duurt van 13.30 uur tot 14.15 uur.

Jaap loopt met een rollator. Toch lukt het bewegen hem nog goed. De lessen zijn best pittig. Maar iedereen komt met een glimlach naar buiten. Ze nemen een kopje koffie of thee en buurten gezellig na. Want het sociale contact is zeker zo belangrijk als de gymles.

Jaap vertelt: ”Ik ben al 2 of 3 jaar actief in deze groep. Het verbaast me dat het nog steeds dezelfde mensen zijn. Het sociale contact met de dames is erg leuk. Ik fietste vroeger veel. Maar dat mag ik van de dokter niet meer. Dat komt doordat ik af en toe val. Dat voel ik niet aankomen. Ik heb mijn naam en adres in mijn portemonnee. Van mijn huis naar hier loop ik in 15 minuten. Dat doe ik iedere maandag.”

WIJ begint bij jou

Jaap vertelt verder: ”Ik ben hier gekomen via WIJ. Ik gaf via WIJ Nederlandse les aan buitenlanders. Ik gaf 6 mensen individueel les. Ze kwamen uit Ethiopië en Eritrea. Dit is nu meer een sociaal contact geworden. Ook hielp ik mensen met het invullen van belasting papieren. Ik ben al 28 jaar met pensioen. Daarvoor was ik 15 jaar directeur van een verzorgingshuis. Dat vond ik een leuke tijd. Ik kon goed met het personeel omgaan, maar kon ook streng zijn. En daarvoor had ik ook diverse banen. Ik werkte al vanaf mijn 14e jaar.”

Corona

Jaap gaat door: ”Ik heb gelukkig geen corona gehad. Tijdens de coronatijd was het maar stil. Toen heb ik niets gedaan met de groep. Wel deed ik bijna elke dag thuis oefeningen. En dat doe ik nog steeds.” Hij zegt lachend: “Ik rook niet, ik drink niet en ik vloek niet. En ik eet al jaren vegetarisch. Zo hoop ik nog lang gezond te blijven.”

Niet druk maken

Jaap maakt zich niet druk. Daar wordt je maar nerveus van, vindt hij. Hij vervolgt: “Ik kan heel goed in het moment leven. Ik kijk weinig TV. Liever lees ik boeken, vooral geschiedenisboeken. Eén keer per week ga ik naar de bibliotheek. Ik heb ook een tablet, maar daar doe ik weinig mee.” Hij is trots op zijn kinderen en kleinkinderen. Zijn gezicht begint te stralen als hij zegt: “En sinds kort ben ik ook overgrootvader van een jongetje.”

Advies van Jaap

Jaap sluit het gesprek af met een advies: “Gezond eten en op tijd uit bed. ik sta elke ochtend om 8 uur op. En natuurlijk bewegen, dagelijks bewegen. En 1 keer per week naar Rens. Het gymmen is leuk en speels. En Rens doet het ook zo leuk.”

 

 

 

E-mail

wij@begintbijjou.nl

 

 

Bellen

(076) 525 15 00

 

maandag tot vrijdag
van 9.00 – 17.00 uur