Tom komt bij een Buurtplein in de wijk Haagse Beemden. Hij brengt daar 1 keer in de week een paar uurtjes door samen met andere wijkbewoners. Onder het genot van een kopje koffie. Via dit Buurtplein kwam Tom in contact met Susanne (maatschappelijk werker in de wijk).
Contacten in de wijk
Tom (64) zegt: “Ik had weinig contacten in de wijk. Thuis voelde ik me vaak eenzaam. Ik kom zelf uit Tuinzicht. Daar kende ik veel mensen want daar heb ik 25 jaar gewoond. Maar de Haagse Beemden, waar ik nu woon, ligt best ver van het centrum. En de meeste mensen die hier wonen, komen van buiten Breda. Dus toen ik hier kwam, kende ik niemand. Door Buurtplein heb ik inmiddels redelijk wat contacten in de wijk. Als ik een bekende tegenkom op straat maken we even een praatje samen. En soms spreek ik met iemand af.”
Het verleden met SMO
Tom vertelt: "ik heb vroeger altijd alles zelf moeten regelen. Maar op een gegeven moment - tot 2005 - heb ik verslavingsproblemen gehad. Ik kon mijn huur niet meer kunnen betalen en ik ben op straat terecht gekomen. Ik kreeg hulp van SMO. Daar heb ik 1,5 jaar 'intern' gezeten totdat ik in de Haagse Beemden ben terecht gekomen. SMO heeft mij geholpen met het aflossen van mijn schulden
SMO is me blijven ondersteunen en begeleiden. Eerst 1 keer per week en op een gegeven moment 1 keer per maand. Deze ondersteuning zou tot 2027 doorgaan maar dat is in 1 keer veranderd."
Susanne: "De jarenlange ondersteuning door SMO is door de gemeente voor je geregeld. Er komt een moment waarop deze ondersteuning wordt beëindigt. Via SMO ben je bij een Buurtplein gekomen. Met ondersteuning - voor zover nodig - door maatschappelijk werk. Dan is wel het even spannend. Je staat er meer alleen voor en je moet je weg vinden in de wijk en voor jezelf."
Weer zelfstandiger
Tom vertelt: "Vanaf het moment dat ik 'intern' bij SMO zat, moest ik alles laten regelen door SMO. Ik kon zelf niks. Ik ben niet opgegroeid met een computer. Internetbankieren, bijvoorbeeld, kon ik niet. Ik haalde vroeger mijn geld bij de bank. Maar tegenwoordig gaat dat allemaal online. Dit werd allemaal voor mij opgelost en gedaan door SMO. Ik had geen idee wat ik moest doen. Dat moest ik nog allemaal leren. In 2011 heb ik een computer gekocht en - met steun van SMO - dingen geleerd.
Ik wilde zelf ook niet meer afhankelijk zijn. Want vroeger heb ik het ook zonder
hulpverlening gedaan.”
Susanne: "Dat is een goede motivatie om weer zelfstandiger te worden. Natuurlijk is dat soms spannend. Sommige mensen waar jarenlang allerlei zaken voor geregeld zijn hebben moeite om die weer zelf op te gaan pakken. Ze zijn het 'zelfstandig handelen' dan verleerd. Sommige dingen kunnen ze niet meer zelf regelen. Of ze willen dat liever niet meer.
Tom, jij bent nu aan het leren hoe het gaat als jij dingetjes zelf moet doen. Naar het
ziekenhuis bijvoorbeeld, hoe regel je dat? "
Tom: “Er is geen hulpverlening meer die dat even voor me regelt. Ik probeer het nu zelf. En als het niet lukt, dan komt je langs om het samen te doen. Samen regelen
we dan een vrijwilliger die mij dan ondersteund om naar het ziekenhuis te gaan.”
Susanne: "Bij WIJ bespreken we met mensen zoals jij wat je zélf kunt. Niet van ‘nu moet je het zelf doen’, maar ‘goh, hoe is het om naar bijvoorbeeld een ziekenhuis te bellen?’ Of ‘hoe betaal je een factuur?’ Wij kijken eerst wat je zelf kunt. En als iets niet lukt, dan doen we het samen."
Talent en leren
Susanne zegt: “Het talent van jou is dat je zoveel mogelijk zelf wil doen. Zo heb je
bijvoorbeeld ook geen huishoudelijke hulp meer. Dat ga je nu zelf proberen te doen.
Samen kijken we dan of het je lukt om hier structuur in te krijgen en te behouden. Maar ik neem het niet van je over. En dat is heel anders dan wat je gewend bent. 'Je huis
schoonhouden' is voor iedereen weer anders. Bij jou gaat het om het zorgen voor jouw katje dat het vuilnis naar beneden wordt gebracht, en dat het op orde blijft. Ik ben geen controleur. We kijken samen of het lukt. Zodat de boel niet gaat opstapelen.”
Tom zegt: “Ik heb een afwijking in mijn rug door mijn vroegere werk als stratenmaker.
Ik kon niet meer bukken en ik ben daardoor afgekeurd. Vanaf het moment dat ik thuis kwam te zitten, deed ik niks meer in het huishouden. En ik snoepte veel en ben
van 65 kilo naar 135 kilo gegaan. Inmiddels ben ik 40 kilo afgevallen. Hierdoor is het wel makkelijker om dingen in huis zelf te doen.
Eerst had ik huishoudelijke hulp. Ik heb er zelf op aangestuurd om daarmee te stoppen. Ik ben nu aan het ontdekken hoe het is om voor mezelf te kunnen zorgen. Dat lukt best
aardig. Ik doe boodschappen, zet het vuilnis buiten, ik stofzuig. Ik kan internetbankieren
en doe zelf mijn belastingaangifte. Dat lukt allemaal prima. Maar ik heb Susanne wel
nodig. Voor als er dingen zijn die ik niet begrijp.”
Susanne blijft steunen
Susanne zegt: “Als ik langskom bij jou kijken we samen wat goed gaat. Soms heb je een vraag, soms ook niet. Het gaat niet zozeer over huishouden en administratie. Juist veel meer over of het allemaal een beetje lukt in jouw leven. Als je al heel lang bij de hulpverlening bent, heb je vaak niet in de gaten als het even wat minder gaat”.
Tom: “Ik ben niet meer bang dat ik een terugval zal krijgen. Toen ik hier net kwam wonen had ik dat wel.”
Susanne: “Je bent erg actief geworden. We gaan ook regelmatig met de
mensen van het Buurtplein lunchen. Je bent spraakzaam en deelt ook informatie voor anderen in de groep van de Buurtplein. Ook moeilijke dingen. De groep steunt elkaar ook, en is ook een vangnet voor elkaar. ”
Tom zegt: “Ik hebt altijd een hulpverlener over de vloer hebt gehad. Het voelt me best
kaal zonder.”
Susanne: “De steunende rol heb ik een beetje overgenomen van SMO. Dit hadden we ook zo afgesproken met de WMO en SMO. Als ik maar 1 keer in de 6 weken zou langskomen, is die periode voor nu te lang. Je zou tussendoor in een gat kunnen vallen. Soms kom ik dan even tussendoor, als er iets is. Jij kunt me ook altijd bellen als je een vraag hebt. Of als het even niet zo goed gaat. Later, kijken we samen of we dit een beetje kunnen gaan afbouwen. Of je helemaal zonder ondersteuning kan, weten we nog niet. Je kunt niet van de ene op de andere dag alle steun loslaten. Dat heeft tijd nodig. We kunnen jou nu niet te veel in 1 keer belasten.”
Tom: “Tsja. Ik heb een hele geschiedenis.”
Susanne: “Maar wel eentje met een mooie afloop.”
Meer weten over Buurtplein, kijk dan op https://www.ikwilmeedoen.nl/activiteit/buurtplein/