• fit for life nordic walking

Automaatje

Ben je niet meer zo mobiel en heb je vervoer nodig? Dan kun je misschien wel gebruik maken van AutoMaatje. Bel hiervoor met Zorg voor elkaar Breda. Dan kijken we samen of je hiervoor in aanmerking komt.

 

Een vrijwilliger van AutoMaatje brengt je tegen een kleine vergoeding overal naartoe. Met zijn of haar eigen auto. Het normale tarief is 30 cent per kilometer. Heb je een BredaPas? Dan kost het maar 15 cent per kilometer.

 

Eén van de vrijwilligers is Henk. Hij doet dit werk al jaren met heel veel plezier. Henk vertelt: ”Ik kom uit Den Haag, maar woon al 30 jaar in Breda. Ik vind het gemoedelijk hier. En ik hou van auto rijden. Voor mijn pensioen was ik chauffeur bij defensie. Toen ik met pensioen ging, kreeg ik briefjes van de gemeente. Over wat er allemaal te doen was voor ouderen. Ik meldde me aan voor het OV, het openbaar vervoer. Dan krijg je een tour door de stad. Je leert dan hoe je met het openbaar vervoer kunt reizen.”

Hij gaat verder: “Daar zag ik voor het eerst iets over AutoMaatje. Ik meldde me aan en kon meteen aan de slag. Ik rijd 5 dagen per week. En soms wel 6 of 7 dagen. Mijn vrouw zegt: ‘je moet doen wat je leuk vindt’. Zij is er aan gewend dat ik veel weg ben. Zij werkt zelf ook nog.”

 

Over de ritprijs vertelt Henk: “Klanten betalen mij niet voor de uren, alleen voor de kilometers. Als iemand bijvoorbeeld naar de kapper gaat, dan wacht ik gewoon.”

 

Meer dan wegbrengen en ophalen

Henk gaat verder: ”Ik breng mensen overal naar toe. Naar de fysiotherapeut, de zorgboerderij of naar familie. Zelfs als die familie in Amstelveen woont. En natuurlijk ook naar het ziekenhuis. Ik zet eerst de klant af en parkeer dan mijn auto. Daarna breng ik mijn klant naar de polikliniek. . Het is dus meer dan alleen wegbrengen en ophalen zoals de deeltaxi doet.”

 

Uit het isolement

Hij zegt ook nog: “Stel dat je zelf geen boodschappen meer kunt doen. En bijna de deur niet meer uit komt. Dan kom je buiten de maatschappij te staan. Met AutoMaatje word je uit je isolement gehaald.”
Henks enthousiasme werkt aanstekelijk. Hij kan uren over dit mooie werk praten. Het lijkt mij heel gezellig om met hem mee te rijden.

 

Meer weten? Kijk dan op AutoMaatje